2011. március 26., szombat

Fürdőszoba, WC, csempe

Ha piszkos a kádunk, készítsünk bóraxból és citromléből kenhető pépet. Ezzel súroljuk ki. A fürdőkádat fényessé varázsolhatjuk 2 evőkanál szóda és öt liter víz keverékével is. Természetesen mindkét esetben alaposan öblítsük ki tiszta vízzel a kádat a tisztítás végeztével.

Nem fog a fürdőszobatükör párásodni, ha 5 deciliter glicerint 0,25 liter alkoholban feloldunk, és bekenjük vele a felületét. Ezután egy puha száraz nedvszívó ruhával fényesítsük ki.

A padlócsempét vagy járólapot mossuk fel rendszeresen mosószappanos vizes ruhával, majd langyos vizes szivaccsal, utána pedig töröljük szárazra. Ha nem oldódik megfelelően a szappan a vízben, tegyünk hozzá mosószódát.

Gyakran penészedik a fürdőszoba csempéi közötti fúga. Ez ellen azt tehetjük, hogy feloldunk fél liter vízben ugyanilyen mennyiségű nagy koncentrációjú ecetet, és ezzel minden második nap átdörzsöljük a problémás felületet.

Nincs szükség a WC-ben sem légfrissítőre, ha a helyiségben tartjuk az egy csészényi sót, ugyanannyi szárított citromhéjat és mentalevelet tartalmazó keveréket.

Mielőtt a csempe tisztításához hozzálátnánk, meleg víz párologtatásával gőzöljünk a helyiségben. Feloldja a szennyeződést, így könnyebb lesz a takarítás. Forró vízben oldott ecettel mossuk át a csempét, majd puha ruhával töröljük szárazra.

Réz csaptelep tisztítását elvégzi az aludttej vagy az író. Tegyünk bele csipetnyi sót is. Ha ezzel átdörzsöljük, majd leöblítjük, és szépen áttöröljük, a várt eredmény nem marad el. Hatásos szer az ecet és só keveréke is. Ilyenkor is szárazra kell utána a felületet törölni.

Szórjunk időnként a lefolyóba maréknyi háztartási szódát, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, nem dugul el, és nem áraszt kellemetlen szagokat.

Hetenként egyszer mossuk ki a fogmosópoharat konyhasó melegvizes oldatával, így nem képződik rajta fehér lerakódás.

A világos zuhanyfüggönyön keletkezett penészfoltokat mossuk le szódabikarbónás vízzel, utána pedig ecettel vagy citromlével.

Nedvesítsük be a WC-t, és kenjük be a lerakódást bórax és citromlé keverékével. Hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése