2012. február 8., szerda

Az Óvónők kincsestára Módszertani kézikönyv Cd melléklete.

Dióhéjvitorlás

A dióhéjat megtisztítjuk a belső hártyáktól, és egy kevés gyurmát nyomunk bele. Nem az alján nyomjuk szét, hanem hurkaformára sodorjuk, és a dió hossztengelyébe helyezzük olyan magasan, hogy körülbelül a dió pereméig érjen. Feladata az, hogy ebbe szúrjuk majd az árbocokat, így minél magasabb, annál inkább megfelel a célnak.
Sablon alapján a gyerekek kivágják a vitorlákat: egy négyszögle*test és egy háromszögletűt. Persze ki-ki eldönti, ő milyet szeretne, de ha elmeséljük, hogy melyiknek mi a funkciója, mindjárt érthe*tő, miért éppen ez a két forma szerepel: a négyszögletű vitorla a hátszelet fogja fel, míg a háromszögletű az oldalszél hasznosítá*sára való.
A vitorlát minden gyermek maga díszítheti: lehet rajta vasmacska, az óvodai jele, bármi, amit választ. A vitorlák lehetnek színesek is, kiválóan „felélhetjük" a kivágó papírformák diribdarabjait. A sab*lonokon alul és felül lyukak vannak, ezek az árbocrúd helyei, a két lyuk közé rajzoljanak, színezzenek a gyerekek.
Amikor kész a vitorla, a két fogpiszkálót átszúrjuk a papíron, és máris kész az árboc. Ha nem fogpiszkálót használunk, akkor több az előkészítő munkánk: minden hurkapálcát az egyik végén ki kell hegyezni. A hegyes felét vezetjük a kilyukasztott papírba, majd bökjük a gyurmába. Érdemes egy hegyes ollóval előre kiszúrni a papírt (ezt kényelmesen megtehetjük, míg a csoport tagjai a raj*zolással vannak elfoglalva).
Ezek után a gyurmahurkába beszúrjuk az árbocokat, és már csak a hajó karakterét megadó orrárboc behelyezése van hátra. Ezt a hajó elején, ferdén vezetjük be a gyurmába.
Utolsó momentumként a kötélzet felerősítése a feladat. Ezt jó, ha a gyerekek párban csinálják: az egyik fogja a dióhajót, hogy ne inog*jon, mozogjon, a másik köti, tekeri a fonalat. Utána cserélnek. Ilyenkor derül ki, ki tudja már profin hurkolni a cipőfűzőt, mert az árbocra is tanácsos hurkolva helyezni a cérnát.
A kis hajó valóban tud úszni – ha nem pakoljuk meg túlzottan gyurmával –, kitűnően ring a vízen, és ha óvatosan fújjuk, halad is. Ha nagyon bizonytalan, az árbocok állításával növelhetjük a stabilitását, illetve a gyurma mennyiségének módosításával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése