2011. január 5., szerda

Farsangi álarc készítése modellfilcbőlSzükséges anyagok és eszközök:

akril festékek
struktúrfesték
decoupage ragasztó
műanyag vagy gipsz arcforma
ragasztópisztoly
zselés pillanatragasztó
olló, ceruza, ecset, szivacs

Elkészítés:
Az álarcunkat két fázisban készítjük el, először a modellfilcből egy kemény maszkformát készítünk, majd festéssel, ragasztással dekoráljuk a felületet.

Az álarc alap elkészítése, modellfilc keményítése:
A szabásmintát rárajzoljuk a filcanyagra, majd ollóval kivágjuk az alkatrészeket.
A sűrű ragasztót egy kevés vízzel felhígítjuk a jobb kenhetés érdekében.Ezzel impregnáljuk a filcanyagot, először az egyik oldalon, majd a másikon.A gipsz vagy műanyag formát parafinos olajjal vagy tömény szappanos vízzel kenjük be, hogy megakadályozzuk a modell beleragadását a formába. Amikor már a filcanyag kellően telítődött a ragasztóval, ráfektetjük a formára, és azt az ecsettel felülről rányomkodjuk, rásimítjuk. Szobahőmérsékleten 24 óráig hagyjuk száradni.
Gipszforma használata esetén használhatunk hőlégfúvót a száradás meggyorsítása érdekében.
Miután meggyőződtünk arról, hogy a forma kikeményedett, óvatosan leválasztjuk a mintáról.
A formát megfordítjuk és a belső felületet is hagyjuk megszáradni.
A középre felragasztandó alkatrészt is hasonlóan kikeményítjük. A masz díszítése, dekorálása:
A kissé rugalmas, de kemény formát ezután akril festékkel lealapozzuk, majd tetszés szerinti színnel lefestjük. Átlósan kenjük fel a két különböző színt, majd szivaccsal mossuk össze az árnyalatokat.
A középső elemet okkersárgára alapozzuk.
Száradás után arany színű festékkel, szivacsos technikával antikoljuk a felületet.
A két alkatrészt ragasztópisztollyal összeragasztjuk.
A maszk belső (az arccal érintkező) felületét merített papírral vagy bársony anyaggal ragasztásos technikával beburkoljuk.
Száradás után a festett felületre drótos kenderzsinegből készítünk dekorációt, előre meghajlított elemekből, amelyet zselés pillanatragasztóval rögzítünk.
Az álarcra szaténszalagból vagy kalapgumiból készítsünk pántot.Tipp: A modellfilc kikeményítését egy gyorsabb módszerrel is elvégezhetjük:
a még folyékony, híg gipsszel átitatjuk a minta alapján kivágott modellfilcet, a felesleges folyadékot kinyomkodjuk az anyagból, majd ezután rásimítjuk a műanyag formára. Teljes száradás után a felületet és az éleket megcsiszoljuk finom csiszolóvászonnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése